Energiedeskundige in Kassa: ‘Hacken van slimme meter is reëel risico’

Ensoc, 23 februari 2015:

‘Ik stel me voor dat hackers mijn verbruik kunnen inzien’, zegt bewoner Diana Blom in de uitzending. ‘Dat is een reëel gevaar,’ zegt energiedeskundige Erik Smith. Projectleider communicatie voor de slimme meter Lucas Stassen van Netbeheer Nederland, koepelorganisatie van netbeheerders, reageert: ‘We doen er alles aan om de beveiliging van de ICT zo goed mogelijk te doen, maar tegen hackers is niets bestand’.

(…) Maar een aantal ODA’s neemt het niet zo nauw met de privacy, zegt journalist Jaap Meijers. Hij deed zich onlangs voor als klant en vroeg via een ODA verbruiksdata op van kennissen en directeuren van stroombedrijven. Hij kreeg hierdoor veel detailgegevens over hun verbruik. Zo kon hij zien wanneer ze gingen douchen en hoe laat ze naar bed gingen. Ook kon hij zien dat een bewoner ’s nachts om 4h00 een ongewoon hoog gasverbruik had.

‘Dit soort informatie is handig voor inbrekers’, zegt Meijers. Hij hekelt de ‘amateuristische aanpak’ van netbeheerders en energieleveranciers met de slimme meter. Hij zegt daardoor niet gerust te zijn over de aanpak van andere, privacygevoelige issues in de energiesector.

(…) Helpt een gedragscode? Smith: ‘Dit zal moeten blijken. Het is een vorm van zelfregulering. Of dit werkt voor kwaadwillenden is zeer de vraag’. Volgens Smith had de identiteitsfraude voorzien kunnen worden. ‘ODA’s zetten data vaak in de cloud. Er bestaat geen wettelijk dwangmiddel om dit te voorkomen’, aldus Smith. Consumenten geven in goed vertrouwen toestemming om de slimme meter uit te lezen, maar volgens Smith is de privacykwestie nog niet goed geregeld. Hij raadt consumenten aan om met de slimme meter ‘uiterst zorgvuldig’ te werk te gaan: ‘Als je het niet vertrouwt dan moet je het niet doen’.

Bron: ‘Hacken van slimme meter is reëel risico’