“Slimme meter”: weigeren, of kooi van Faraday maken?
Artikel Security.nl, 1 april 2015, met veel interessante reacties, zoals o.a. de reactie van Predjuh:
Als je zonnepanelen hebt zou je zonder verder discussie eigenlijk per definitie moeten weigeren en wel om de volgende reden:
De huidige regeling met betrekking tot de afrekening van zonnepanelen is geldig tot 2020 en kan vanaf 2017 herzien worden. Met de huidige regeling bedoel ik; je verbruikt 100 kWh, wekt vervolgens 40kWh op met je panelen en rekent vervolgens 60kWh af (100-40=60 kWh je betaald dan 60 x 0,25 euro = 15 euro) (Dit heet saldering). Dit vinden de winstgevend energie maatschappijen niet leuk want die lopen inkomsten mis.
De kans is groot dat je na 2020 dit niet meer mag doen doordat saldering verdwijnt en er als volgt berekend kan worden. Je verbuikt 100kWh x 0,25 euro = 25 euro vervolgens wek je 40kWh op maar daar krijgt je inkoop tarief van de maatschappij voor terug, stel dat die 7,5 cent is, krijg je dus 40 x 0,075 = 3 euro voor. Uiteindelijk moet je dus 25 – 3 = 22 euro betalen.
Dit klikt niet veel maar vergelijk dit maar een met je huidig verbruik en je schikt je zelf een hoedje, je zonnepanelen met een terug verdient tijd van 8 jaar is niet meer van toepassing en je rendement is dus in eens verdampt!
Om dit alles mogelijk te maken heb je een slimme meter nodig, omdat oude meters het afschaffen van saldering niet mogelijk maken. Afgezien van privacy en security kunnen mensen met zonnepanelen of die beogen zonnepanelen te gaan nemen de slimme meter beter weiger.
(…) Ik heb gebruik gemaakt van een digitale meter en kan je alleen maar nadelen / nare ervaringen over vertellen. Gelukkig ben ik op tijd terug overgestapt op een oude vertrouwde meter bij wisseling van woning, deze kun je enigszins nog zelf controleren en als groot verbruiker heeft deze overstap me een wonderbaarlijke besparing van 3300 kWh op geleverd die de leverancier niet kan verklaren terwijl ik meer apparaten er bij heb gekregen. Ik vernam tussen neus en lippen door van een monteur dat er meer mensen zijn met dergelijk “vage” ervaringen bij overstap naar een digitale meter (overigens kunnen vrijwel alle digitale meters slim worden gemaakt, laat je dus ook nog aanpraten om een “domme” digitale meter te nemen maar behoud je ronddraaiende meter, deze kun je o.a. controleren doordat op de voorzijde het aantal rondjes per kWh staat aangegeven)….