Overheid start grootschalige uitrol slimme energiemeter

“Hoewel het weigerpercentage tijdens de kleinschalige uitrol zeer beperkt is, blijft het monitoren van het weigerpercentage ook tijdens de grootschalige uitrol een belangrijke indicator voor de efficiëntie van de uitrol en zal een oplopend percentage een indicator kunnen zijn voor aanvullende maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie”, zo laat de minister aan de Tweede Kamer weten.

Reactie van Reinder:

Er is nog een ander moment waarop de meter uitgelezen (kan) worden, en dat is “wanneer dit noodzakelijk is voor het beheer van het net”. Dit is verder niet omschreven of ingekaderd. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer de netbeheerder van mening is dat het noodzakelijk is, het dan mag. Daarnaast is er nog het probleem van het hellend vlak. Als je de debatten in de kamer, de adviezen van de verschillende commissies en de wensen van verschillende partijen over dit onderwerk bekijkt, dan kom je een angstwekkend groot aantal andere “mogelijkheden” tegen. Ik denk dat het waarschijnlijk is dat, als deze meters eenmaal bijna overal zijn geplaatst, ze ook gebruikt gaan worden voor die andere doeleinden. Eerst uiteraard gericht, speciaal voor opsporing etc, en daarna als een soort sleepnet-methode. Zo is het als sinds mensenheugenis gegaan (bijv. kentekenplaten, het automatisch nummerplaat herkenningssysteem, metadata van mobiele telefoons, digitale patientdossiers etc).

(…) Als die slimme meter schijnbaar uitsluitend voordelen heeft, waarom wordt het willen weigeren ervan dan gezien als een “delict” met een dergelijk absurd hoge straf eraan verbonden? Waarom zou de staat mensen voor 6 maanden willen opsluiten als ze geen prijs stellen op de zogenoemde voordelen van zo’n meter?

Bron: artikel Security.nl, 11 maart 2014, Overheid start grootschalige uitrol slimme energiemeter